24 лютого 2013, 11:13

На вихідні не про політику

На вихідні не хочеться згадувати про реалії того, що ми називаємо "політикою по-українськи". Хочеться трохи відпочити і, може, забутися.

Що не означає, що спільну справу – якщо ми так окреслюватимемо політику – неодмінно потрібно робити у такий огидний спосіб. Інколи, навіть в Україні, це не так.

Прикладом є нова ініціатива львівської і ширше – галицької громади, – яка у процесі самоусвідомленні чи самоідентифікації піднялася до висоти кодифікації одного з найістотніших сегментів культури – кухні.

У Львові пройде Міжнародний форум, присвячений галицькій кухні – що таке галицька кухня, яка її історія, як вона вписується у палітру національної української кухні, які її стосунки з польською, австрійською, єврейською кухнями? Чи впливи йшли через Відень, чи через Краків? Чи, може, одразу з Мілану? На чому стоїть наш регіональний патріотизм?

Можна побачити у цьому снобізм. Можна політиканство. А можна і культуру. Принаймні для французів новини з царини високої кухні часто важливіші, ніж плітки з Єлісейського палацу – у нашому випадку – з Банкової, якими ми часто занадто переймаємося. Може й ми колись житимемо у країні, в якій політика набуде саме таких набагато приємніших форм.

Все це жарти, звичайно.

Однак не зовсім. У Львові, нарешті, почали відноситися до кухні всерйоз. перше захоплення Макдональдами відійшло у небуття:)

13-14 березня у Львові відбудеться Міжнародний форум "Галицька кухня: славні традиції, велике майбутнє". І це всерйоз – це справді Форум у Львівському Національному університеті з усім джентельменським набором, який має супроводжувати такого рівня міжнародні заходи.

Журнал "Ї" з величезним задоволенням випустив число, яке є першою спробою окреслити "Філософію галицької кухні". Хтось скаже – "ну філософія – це занадто". Зовсім ні. Якщо відноситися до себе і своєї культури серйозно, а не через окуляри фастфуду.

Причому це буде не чергове "свято сала", яке у наш шириться країною, як пожежа. Нічого проти не маю. Проте є ще й висока кухня, на яку приходить час саме тепер. І відповіддю на цей запит у розвитку високої кухні і є ця львівська ініціатива.

Зрештою, сьогодні у Львові кухня це вже індустрія. Щось таки в Україні починає поволі працювати.

А з іншого боку розбудовувати міжнародні українсько-польсько-австрійські зв'язки можна у такій приємній формі.

Блог автора – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст блогу не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ньому піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора блогу.

Про мобілізацію та альтернативну службу

Здається, тепер уже всім стало зрозумілим, що російська агресія щодо України – це надовго, якщо не назавжди. Тобто нас чекає всім відома доля Ізраїлю...

"Morituri te salutant!"

Суспільні, політичні, інтелектуальні, мистецькі процеси останнім часом неймовірно прискорилися. Відносно відсторонене споглядання цих процесів (наскільки це можливо) знову і знову повертає мене до начебто знаної досвідченій інтелектуальній спільноті теми народження/розвитку/розквіту/занепаду/смерті величезних історичних культурно-цивілізаційних формацій...

Промова на Межу року

Щороку у Палаці Потоцьких у Львові відбувається особлива церемонія вручення Орденів "За інтелектуальну відвагу" – саме за інтелектуальну... Ця Церемонія відбувається вже чверть століття – тобто вже є давньою традицією про яку можна дізнатися тут...

Як Олег Іванович та Іван Володимирович Церкві землю не давали. Провінційна історія

Нарешті сталося! Всенародно обрана громадою Жовківська міська рада на чолі з самим паном головою, що ним є Олег Вольський, нарешті показали своє єство – у не такій вже й великій справі, але в ній, як у краплині води, відобразилося все наше сьогодення...

Відвага українців дозволила бути відважним світові

Культуролог та політолог, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк в інтерв'ю Миколі Вересню на телеканалі Еспресо розповів про убезпечення ціннісних експонатів, український феномен, наслідковість воєн та різницю культурних парадигм України й Росії Пане Тарасе, ми довго знайомі...

Майбутнє вже входить в нас

17 грудня 2022 року Капітула Незалежного культурологічного часопису "Ї" традиційно провела церемонію вручення Ордену "За інтелектуальну відвагу"...