Сергій Дацюк Філософ

Відкритий лист пану Любомиру Гузару з приводу християнської любові до народу

11 листопада 2013, 12:00

Пане Любомире! Звертаюся так до вас в віртуальному просторі, де нема святих отців і філософів, а є лише шукачі істини.

Я не міг залишитися осторонь вашої авторської колонки на Українській Правді "Хто ми: націоналісти, шовіністи чи патріоти?", де ви намагаєтесь пояснити слова "націоналізм", "шовінізм" та "патріотизм".

В своїй колонці ви говорите: "Основа слова "націоналізм" вказує на позитивну прикмету людини – любов до рідного народу. Божа заповідь велить любити своїх батьків, батька і матір, а отже, свою батьківщину, народне середовище, в якому ми народилися і до якого свідомо належимо".

Очевидно, ви маєте на увазі 5-ту заповідь Старого заповіту за сучасним українським перекладом "Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!", або ж за офіційним текстом віровчення Української Греко-Католицької Церкви "Христос – наша Пасха" 4-ту заповідь "Шануй батька твого й матір твою".

Водночас християнин пам'ятає інші слова – слова Христа: "Ще ж промовляв Він до людей, аж ось мати й брати Його стояли надворі, бажаючи говорити з Ним. Каже ж один до Нього: Ото мати Твоя й Твої браття стоять онде осторонь, і говорити з Тобою бажають. А Він відповів тому, хто Йому говорив, і сказав: Хто мати Моя? І хто браття Мої? І, показавши рукою Своєю на учнів Своїх, Він промовив: Ото Моя мати та браття Мої! Бо хто волю Мого Отця, що на небі, чинитиме, той Мені брат, і сестра, і мати!" (Мт. 12:46-50)

Цю позицію богословські критики розуміли по всякому, від "зречення рідних" до протиставлення справ кровного роду і справ божого роду, справ земного народу і народу небесного.

Не можна посилатися на християнське вчення для захисту націоналізму чи патріотизму, як би Вам чи кому іншому того не хотілося б. Християнство – не про кровний рід, не про земний рід, пане Гузар. Християнство про Божий Рід, про Небесний Рід. Християнство – про духовні зусилля на шляху до єдності всього людського роду. Християнство – про об'єднання всього земного роду в Рід Небесний.

Ви наводите слова Андрія Шептицького "Наш християнський патріотизм у тому одному, що свій нарід, нарід український, лю¬бимо християнською любов'ю більше від інших народів, та гото¬ві для нього віддати працю цілого життя й саме життя"

Дайте відповідь не одне просте запитання: Чи знали би ми Христа, якби він свій іудейський (єврейський) народ любив "любов'ю більше від інших народів"? Чи став би такий Христос-патріот тим, якого ми знаємо? Чи був би такий Христос для нас прикладом? Чи створив би такий Христос християнську цивілізацію, яку ми сьогодні знаємо?

Христос ніколи не був ні єврейським націоналістом, ні єврейський патріотом. Якщо ж ми беремо приклад з нього, то чому ми маємо чинити інакше?

Я поважаю життя та духовну звитягу Андрія Шептицького. Але я вважаю ці слова Андрія Шептицького помилковими. Тобто такими, що завдали і ще завдадуть багато шкоди українському народу. Будучи християнином, не можна бути не тільки націоналістом чи тим більше шовіністом, але і патріотом. Це дві принципово не сумісні речі. Хто не розуміє цієї різниці, не може вважати себе християнином. Навіть захищати свою країну християнин має не з патріотизму, а з християнської любові до всіх поневолених, тобто не тільки до поневолених свого народу, але у тому числі і до поневоленого народу загарбників.

Патріотизм – відчуття земне, християнська любов – відчуття небесне. І змішувати їх невірно по відношенню до християнства. Справжній християнин – житель Царства Небесного.

Тобто християни в своїй ідентичності опиняється поза протиставленням "націоналіст – космополіт", у іншому вимірі – у духовному вимірі. Космополітизм це патріотизм Світу, що теж є земною справою. В земному житті християнин не космополіт, а скоріше апатрид. Християни – справжні апатриди на землі, бо земля їх є Царство Небесне. Ми всі про це ніби забули, але це справді так.

Нагадаю вам ще одні слова апостола Павла, які повністю спростовують слова Андрія Шептицького: "Немає ні Елліна, ні Іудея, ні обрізання, ні необрізання, варвара, скіфа, раба, вільного" (Кол. 3:11)

Тому я душею і серцем не можу прийняти слова Ваші "Якщо б усі народи були справжніми патріотами, то цей світ був би інакшим і кожна людина тішилася б своїм життям і щасливим життям своїх ближніх".

Я пропоную зовсім інший підхід.

Якщо б усі народи були справжніми апатридами, якщо б вони намагалися створити єдине людство, то це було б справжнє втілення християнського задуму.

Патріотизм народів розмежовує народи. Християнська непатріотична любов поєднує народи.

Кожна людина має тішитися не своїм життям та життям своїх ближніх, бо це є ознакою світу споживацького. Тішитися ми маємо масштабними мріями людства, втілюючи їх у життя.

Християнство було, є і буде, масштабною мрією людства. Християнство кладе віру у єдине людство, яка здобувається духовним зусиллям.

Наша мрія – світ, де нема ні християнина, ні мусульманина, ні буддиста, ні конфуціанця. Наша мрія – світ без патріотів. Наша мрія – світ, де є єдине людство. Ось це і є правдиве християнство.

З повагою, Сергій Дацюк

powered by lun.ua
Коментарі — 357
Юрій Ноєвий _ 20.06.2014 15:34
IP: 77.120.246.---
Сергій, не чекав, що ви напишете такий неадекватний текст. Християнство – віра конкретного народу. А не якихось віртуальних ідіотів, шукачів істини.
Юрій Максименко _ 24.12.2013 14:10
IP: 91.225.123.---
"Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!"

"Ото Моя мати та браття Мої! Бо хто волю Мого Отця, що на небі, чинитиме, той Мені брат, і сестра, і мати!"

Ці дві цитати про зовсім різне. А стаття, на превеликий жаль, цього не враховує.
Lann _ 16.11.2013 18:26
IP: 94.153.89.---
Алоїзович _ "Та хоч би ти нагородила мене в тисячу разів більшою кількістю образ – я зостанусь людиною, а ти – (наці) – Жучкою"!

(М.Зощенко)
Олександр Олександренко _ 15.11.2013 21:16
IP: 46.211.136.---
Andrii_Z:

І о диво – разом з поступом і наукою до народів прийшов патріотизм (і націоналізм), вони створили модерне (і постмодерне) суспільство, і викинули на смітник християнство разом з його фарисеями.
...Створити модерне чи постмодерне суспільство стало можливим,коли люди не викинули християнство на смітник,а, можливо сами того не знаючи,скористалися отією Вірою.Здебільшого всі науки засновані на аксіомах.Але аксіома є істиною,яка прийнята на віру без доказів,як Віра у Всевишнього.Наприклад,геометрія.Одна з аксіом стверджує,що паралельні прямі не перетинаються (це по Евкліду) Якщо людина не здатна в це повірити,то вона буде все життя намагатись це перевірити?В іншому випадку аксіома стверджує,що паралельні перетинаються в безкінечності (це по Лобачевському) і це теж прийнято на віру...Без Віри не можливо нічого створити в принципі.Майже всі люди знають,що два помножити на два буде чотири,але далеко не всі можуть сказати...ЧОМУ?...Забули?
Алоїзович _ 15.11.2013 13:54
IP: 37.201.227.---
Lann:
А чи варто сперечатися щодо опуса людини, яка очолювала церкву, яка повністю забула ЗАПОВІДЬ ХРИСТОВУ: "Возлюбіть ближнього свого, як самого себе."? Ось коли я побачу рішучий осуд з боку УКГЦ печерної русофобії, антисемітізма, ненавісті до всього не-галицького основної маси їхньої пастви, тоді вже буде сенс з ним дискутувати...
И это говорит неонацист-власовец! Смешно.
Олег Миронов _ 14.11.2013 12:49
IP: 37.53.130.---
...і що цікаво, перелічені мною Святі Отці і Митрополит Володимир тлумачать Святе Письмо різними словами, але в унісон.
Р.S. я ходжу до православної Церкви КП
Олег Миронов _ 14.11.2013 12:39
IP: 37.53.130.---
Розум не завжди тотожний мудрості. Звичайно, кожний із нас має право на власну думку, але для себе я вже зрозумів, що намагатися трактувати Святе Письмо, то – марна справа. Професори-богослови, які мають відповідний фах, і ті – не приходять до спільного. Тому, нам потрібно лише згадати про 1-ий смертний гріх (гординя) і довіритись у тому мудрим, Богообраним людям. Таким як Блаженніший Любомир Гузар, Митрополит Андрей, Папа Римський Франциск, Святійший Філарет...
Ні від кого раніше, а саме від кардинала Гузара я сприйняв просте, і разом і з тим – мудре тлумачення Святого Письма про "Вдарили тебе по лівій щоці – підстав праву", про "Всяка влада – від Бога" і ще багато чого...Я йому вдячний безмірно за те!
Lann _ 14.11.2013 11:50
IP: 82.117.233.---
А чи варто сперечатися щодо опуса людини, яка очолювала церкву, яка повністю забула ЗАПОВІДЬ ХРИСТОВУ: "Возлюбіть ближнього свого, як самого себе."? Ось коли я побачу рішучий осуд з боку УКГЦ печерної русофобії, антисемітізма, ненавісті до всього не-галицького основної маси їхньої пастви, тоді вже буде сенс з ним дискутувати...
m_zinko _ 14.11.2013 08:43
IP: 78.111.187.---
Все велике складається з малого. Велике і мале має однакову структуру і будову. Якщо немає малого, то немає і великого, а є ЩОСЬ, що не має будови, кольору, обєму, запаху тощо. Тобто є стан, з якого лише має зародитися життя.
Якщо ж Дацюк хоче, шоб ми прагнули до цього стану, то він, мимо волі, штовхає нас у хаос, який має знищити життя. Життя прекрасне у своїй різномаїтості, а не в однотонності чи в одноманітності.
Тому заклик "не тішитися своїм життям та життям своїх близьких", бо маємо тішитися лише масштабними мріями ефемерноголюдства – це нонсенс. Потрібно жити за законами природи, а не за штучними законами глобалістів.
Bohdanchyck _ 13.11.2013 16:32
IP: 98.116.33.---
Ісус допомагає поганській дитині

21 Ісус пішов звідти й подався до земель Тира та Сидона. 22 І прийшла до Нього одна з місцевих жінок, ханаанка, й почала голосити: "Змилуйся наді мною, Господи, Сину Давидів! У мене дочка біснувата, дуже страждає". 23 Та Ісус нічого їй не відповів. Тоді учні підійшли до Нього й почали просити: "Прожени її! Вона весь час іде за нами й кричить!" 24 У відповідь Він мовив: "Я посланий лише до заблудлих овець народу ізраїльського".

25 Тоді вона підійшла до Ісуса, вклонилася і сказала: "Господи, поможи мені!" 26 І сказав Ісус: "Не годиться забирати хліб у дітей і давати його собакам". 27 Тоді вона каже: "Це правда, Господи, але навіть собаки їдять ті крихти, що падають зі столу їхнього хазяїна"...
Andrii_Z _ 13.11.2013 16:27
IP: 85.223.209.---
Християннуті, ви півтори тисячі років пробували створити суспільство апатридів. Заради цього проводили хрестові походи (не тільки в Єрусалим, а й в Європі), палили "єретиків", "відьом", просували мракобісся та обскурантизм. І все під облудним гаслом "Немає ні жида, ані грека".
І о диво – разом з поступом і наукою до народів прийшов патріотизм (і націоналізм), вони створили модерне (і постмодерне) суспільство, і викинули на смітник християнство разом з його фарисеями.
Gonsales _ 13.11.2013 00:46
IP: 93.77.16.---
Дацюк хоче єдиного людства? придурок
Олександр Олександренко _ 12.11.2013 18:51
IP: 46.211.180.---
Чи не здається автору,що свого часу Андрій Шептицький,чи Кардинал Гузар казали оті свої слова насамперед для тих,хто здатен їх почути і зрозуміти?Віра у Всевишнього народжує людину,причому всі люди різні і в той же час однакові.Ви мрієте про світ,де немає ні християнина,ні мусульманина,ні буддиста,ні конфуціанця?А саме так у світі і є зараз,але в цей самий час і в цьому самому світі є і християнин,і мусульманин,і буддист... На то він і Всевишній,що любить кожного з нас більше ніж інших і це все одночасно...От Гузар і дає нам зрозуміти,що націоналізм це категорія духовна і щоб бути націоналістом,то треба одночасно їм не бути.Один каже,що Бога нема, інший скаже,що Бог і є те,чого нема,але тоді за визначенням це начало всіх начал людства.
Y_U_R_K_I_V _ 12.11.2013 15:10
IP: 91.200.224.---
Oleg Makarov:
Y_U_R_K_I_V:
=============
у Вас немного негатив. Посмотрите с лучшей стороны. у нас есть страна, выборы, борьба за власть. есть огурцы бензин лучшие в мире девушки.
+++++
Можливо, у вас есть, что "есть", а в Українців... хіба що огирки?
Oleg Makarov _ 12.11.2013 14:37
IP: 37.53.173.---
Y_U_R_K_I_V:
=============
у Вас немного негатив. Посмотрите с лучшей стороны. у нас есть страна, выборы, борьба за власть. есть огурцы бензин лучшие в мире девушки.
Y_U_R_K_I_V _ 12.11.2013 14:32
IP: 91.200.224.---
Oleg Makarov:
Y_U_R_K_I_V:
Oleg Makarov:
я там не был и никто там не был. если бы кто то там был... то была бы жизнь после жизни
====
Я може, там така-а-а "жизнь", що до цієїї ніхто повертатися не хоче?
====
жалко что смайликов нет)))
+++++
А для чого? І без них ми з Вами людей розсмішили.
А найцікавіше, що ще більше розсмішили тих, хто в цей самий час шурує в "закромах" Держави і фугує доляри у різні офшори.
І тільки тому, що ніхто з нас, Українців, не бажає займатися реальною політикою, і контролювати політичні і економічні процеси у своїй Державі.
Тільки мільйонна Народна Партія освічених і розумних громадян, з розгалуженою мережею осередків від столиці до села, здатна на таке.
Але її кимось треба наповнити!
Хіба що марсіянами???
Oleg Makarov _ 12.11.2013 11:56
IP: 37.53.173.---
Y_U_R_K_I_V:
Oleg Makarov:
я там не был и никто там не был. если бы кто то там был... то была бы жизнь после жизни
====
Я може, там така-а-а "жизнь", що до цієїї ніхто повертатися не хоче?
====
жалко что смайликов нет)))
Y_U_R_K_I_V _ 12.11.2013 11:54
IP: 91.200.224.---
Oleg Makarov:
я там не был и никто там не был. если бы кто то там был... то была бы жизнь после жизни
====
Я може, там така-а-а "жизнь", що до цієїї ніхто повертатися не хоче?
Oleg Makarov _ 12.11.2013 11:49
IP: 37.53.173.---
я там не был и никто там не был. если бы кто то там был... то была бы жизнь после жизни
Oleg Makarov _ 12.11.2013 11:47
IP: 37.53.173.---
Y_U_R_K_I_V:
Oleg Makarov:
жизни после жизни нет. все придумано для облегчения материального положения здесь и сейчас. гузар кажется это понял а дацюк пока живет в иллюзиях
===
А Ви вже і там були?
=========
Вы внимательно подумайте: жизнь после жизни. оксюморон. не может быть потому что не может быть
Y_U_R_K_I_V _ 12.11.2013 11:46
IP: 91.200.224.---
Oleg Makarov:
жизни после жизни нет. все придумано для облегчения материального положения здесь и сейчас. гузар кажется это понял а дацюк пока живет в иллюзиях
===
А Ви вже і там були?
Y_U_R_K_I_V _ 12.11.2013 11:43
IP: 91.200.224.---
Алоїзович:
Y_U_R_K_I_V:

Я вам більше того скажу: навіть ви маєте хоч якесь відношення до Бога.
===
І я Вам скажу більше, навіть Кардинал Гузар має якесь відношення до Церкви.
Oleg Makarov _ 12.11.2013 11:31
IP: 37.53.173.---
жизни после жизни нет. все придумано для облегчения материального положения здесь и сейчас. гузар кажется это понял а дацюк пока живет в иллюзиях
Oleg Makarov _ 12.11.2013 11:27
IP: 37.53.173.---
гузар имеет хатынку пополам с блаженнейшим святославом. дацюк (не знаю, предпредполагаю, так что извините если не так) дацюк имеет гранты на которые заправляет русский бензин в немецкую машину
Oleg Makarov _ 12.11.2013 11:25
IP: 37.53.173.---
зачем национализм партиотизм гузар дацюк христианство религия бог?
Корупція1412 Aтака Путіна1279 Зеленський61 Свобода слова578 Україна та Європа1121
АВТОРИЗАЦІЯ І ВХІД ДЛЯ АВТОРІВ


УвійтиСкасувати
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter